Nov 4, 2010

Tomas Pinčon - V.

Tomas Pinčon
V.
[Carobna knjiga,2010]














Moderni klasik, jedan od najznačajnijih romana savremene literature.
U središtu priče je tajanstvena, neuhvatljiva žena sa inicijalom V, opsesija jednog od glavnih junaka romana, koja se nasumično pojavljuje na raznim mestima i u raznim periodima kraja 19. i prve polovine 20. veka. Tragajući za njom, na momente stvarnom, na momente samo opsenom, glavni junak nam otkriva panoramu dvadesetog veka, gde nijedna priča ne vodi nikuda, gde pojedinac ostaje suočen sa sobom u krajnje otuđenom svetu, a svaka potraga za istinom i smislom ostaje nedorečena...

Tomas Ragls Pinčon mlađi (1937) američki je pisac i kultni autor savremene američke postmodernističke proze. Rođen je u Glen Kouvu, država Njujork, a odrastao je na Long Ajlandu. Još u srednjoj školi objavljuje prve pripovetke u školskom časopisu i dobija priznanje „učenika generacije“. Dve godine je proveo u ratnoj mornarici pre nego što je diplomirao engleski jezik na Univerzitetu Kornel. Tokom studiranja je pohađao časove Vladimira Nabokova, koji je tada bio predavač na istom univerzitetu. Pošto je krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina 20. veka objavio nekoliko novela, započeo je rad na romanima, po kojima je danas najpoznatiji: V (1963), Objava broja 49 (1966), Duga gravitacije (1973), Vajnlend (1990), Mejson i Dikson (1997), Protiv dana (2006) i Skrivena mana (2009).

Sredinom šezdesetih se potpuno povukao iz javnosti i mesto njegovog boravka je već više od četiri decenije nepoznato. Njegove fotografije su retke, a dostupne su samo one iz mladosti, tako da samo krug njegovih najbližih prijatelja i saradnika zna kako on danas izgleda.

Zanimljivo je da se pojavio i u dve epizode Simpsonovih, gde je pozajmio glas svom liku, koji je i u crtanom filmu neprepoznatljiv jer nosi kesu na glavi.

Mnogi, kako čitaoci, tako i kritičari, smatraju da je Pinčon jedan od najboljih savremenih pisaca. Dobitnik je Mekarturove stipendije, kao i Nacionalne književne nagrade, a smatra se i ozbiljnim kandidatom za Nobelovu nagradu za književnost.
Pinčona karakterišu duge i složene proze i teme, kao što su čudna imena, nezreo humor, ilegalna upotreba droga, paranoja, rasizam, imperijalizam, religija... Njegova beletristička i publicistička dela koriste različite žanrove i pokrivaju širok dijapazon tema, uključujući istoriju, nauku i matematiku.



blog comments powered by Disqus