Nov 5, 2010

Kurt Vonegat

Kurt Vonegat 
Vremetres
Izdavač: BELI PUT
Prevodilac : Goran Skrobonja
Godina izdanja: 2010


















NJEGOVA NAJZABAVNIJA KNJIGA OD DORUČKA ŠAMPIONA... KNJIGA PREPUNA DRAGULJA VONEGATOVSKE MUDROSTI.

VREMETRES je roman o kosmičkom i ljudskom paradoksu: Dana 13. februara 2001. u 14:27 sati, vaseljena je pretrpela krizu samopouzdanja. Treba li da nastavi beskonačno da se širi? I čemu sve to? A onda se vratila deset godina u prošlost, primoravši čitavo čovečanstvo da još jednom prolazi kroz ono što mu se u toj deceniji događalo, bez mogućnosti da bilo šta izmeni...

Kurt Vonegat je majstor savremene američke književnosti. Njegov crni humor, satirični glas i imitacija bez premca privukli su pažnju čitalaca najpre romanom Sirene sa Titana 1959. Veliki broj izvrsnih romana među kojima se ističu Doručak šampiona, Galapagos, Oko sokolovoPlavobradi i Vremetres, obezbedilo je Vonegatu, po rečima Grejema Grina, status jednog od najboljih američkih pisaca svih vremena.
"Vonegat je mešavina Džordža Orvela, Doktora Kaligarija i Flaša Gordona u jednom piscu... lakrdijaški i moralistički ludi naučnik."
Time

Kurt Vonegat 
Galapagos
Izdavač: BELI PUT
Prevodilac: Goran Skrobonja
Godina izdanja: 2010


















GALAPAGOS vraća čiitaoca milion godina u prošlost, u 1986. Obično krstarenje postaje putovanje kroz evoluciju. Zahvaljujući apokalipsi, grupica preživelih na ostrvima Galapagos treba da začne novu i sasvim drugačiju ljudsku vrstu. Najveći američki satiričar pokazuje nam ovde šta je to u našem svetu tužno i ludački iščašeno - kao i šta je ono u njemu što vredi spasavati.
blog comments powered by Disqus