Mar 17, 2011

Tuzno.. tuznije.. Dis-patch R.I.P

Znam da ovo i nije neka najnovija vest ali i ako nikada nisam posetio nijedan od Dis-patch festivala (yes, yes.. no excuses) stvarno mi je mnogo zao zbog njegovog ukidanja.
Sada su neki nasi kolege skvoteri ostali bez svog omiljenog skvota. :(
Nadam se da se svi ti koji su drzali tu scenu nece odustati i nastaviti sa organizacijama desavanja i pruzanjem mogucnosti nekim ljudima da cuju i otkriju neki novi zvuk / oblik umetnosti a nekim drugim da uzivaju u svojim vec miljenicima.


Dis-patch Festival R.I.P. from Dis-patch Festival on Vimeo.

"Prošle nedelje smo saznali da više ne postoji muzički festival Dis-patch. Po rečima organizatora, za odluku da Dis-patch nestane najviše su zaslužne budžetske slavine Ministarstva kulture. Naime, prošle i pretprošle godine, festival je od Ministarstva kulture dobio 0 dinara, a prethodnih godina njihove donacije nikada nisu prelazila više od 20% celukopnog budžeta festivala...

Tokom osam godina postojanja, Dis-patch festival je uradio više za razvoj kulture na ovim prostorima nego što su sve nedelje dizajna zajedno. Od 2002. do prošle godine, na tom festivalu su svirali muzičari čija imena možda nisu toliko zvučna, ali čiji je muzički izraz i te kako originalan, bez obzira da li se radi o onima iz sveta elektronike, džeza ili popa. Takođe, mnogi učesnici Dis-patcha su prvo posetili Boegrad, pa su tek posle toga stekli ime na svetskom nivou (Manitoba (odnosno Caribou), Tunng, Niobe), neki važe za rodonačelnike žanra (Fennesz), a neki su nas podsetili da i van Grammy nagrada i magazina Downbeat postoji jazz (Chicago Underground Trio, Triosk). Isto tako, nikome u ovdašnjem kulturnom establišmentu nije značilo što je Dis-patch 2005. dobio Quartz nagradu za najbolji elektronski festival na svetu te godine. "
 - iz teksta Kultura u Srbiji 2011

2 comments:

  1. a) zalosna vest...
    b) nisi ga posecivao, jer previse posecujes ugostiteljske objekte otkad radis!
    c) hehe

    ReplyDelete
  2. Al' zato kad gazela proradi...

    ReplyDelete